Het hok

Met de bouw van het huis in 2002 in Twello, werd tegelijkertijd een nieuw hok geplaatst. Echter ... de vliegresultaten in 2003 waren niet zoals verwacht. Aan de afstamming van de duiven kon dit niet liggen, dus moest gezocht worden naar andere oorzaken.

De jonge duiven hadden regelmatig problemen met de luchtwegen en te vaak natte ogen. Deze ornithose-achtige aandoeningen wezen in de richting van een foute verluchting. Er werden enkele kleine aanpassingen aan het plafond aangebracht, maar dit bleek niet afdoende. Tenminste, de prestaties van de jaarlingen in 2003 waren nog steeds niet geweldig.

Verluchting

Toen de vliegresultaten met de jonge duiven in 2003 ook achter bleven werden in de winter drastische maatregelen genomen. De voor- en achterkant van de overstek van de kap werd geheel dichtgemaakt, zodat de wind er niet meer in kon slaan. Tevens werd de binnenkant van het dak aan de voor- en achterkant afgeschot en geïsoleerd tot ongeveer 30 cm. onder de nok. Doordat de nokvorsten helemaal vrij en open werden gehouden ontstond door deze aanpassingen een uitstekend schoorsteeneffect, wat direct zichtbaar werd aan de buitenkant, waar onder de nok op de eerste rij pannen sinds die tijd altijd witte poeder zichtbaar is. Ook werd door het hele hok vloerverwarming aangebracht en voor alle afdelingen een ren aangebracht. 

 

Bram bekijkt duif

Bram inspecteert op vorm en conditie

 

Direct effect

De veranderingen aan het hok hadden direct een gunstig effect. De duiven zaten veel strakker in de veren en de vliegresultaten gingen ook met sprongen vooruit. Zo werd in het seizoen 2004 twee maal een eerste gevlogen in de Kring Apeldoorn en in de sterke vereniging Steeds Verder 14 keer bij de eerste 10. Een heel mooie vlucht was de dagfondvlucht uit Vierzon (628 km). Hiervoor werden 6 duiven ingekorfd en het resultaat was: alle zes prijs. 

Na afloop van het seizoen werd een laatste verandering aangebracht door de verschillende afdelingen tot aan de nok af te schotten, zodat er geen 'valse' luchtcirculatie boven het plafond kon ontstaan. Dat dit een positief effect had bewijzen de resultaten van 2005 toen in totaal 24 maal in de top tien gespeeld werd.

Voermethode t/m 2010

De voermethode die wordt gehanteerd is simpel, maar doeltreffend. Er wordt niet opgevoerd, geen 3 of meer aparte voersoorten, geen afgepaste hoeveelheden met de lepel of wat ook meer.

Als voersoort krijgen de doffers/weduwnaars Beijers Premium Weduwschap Super: 2 x daags volle bak, waarbij de duiven gedurende 15 minuten naar believen kunnen kiezen. Daarna worden de bakken geleegd.

De duivinnen krijgen op zaterdag, de dag van thuiskomst, volle bak Beijers Premium en van zondag tot woensdag zuiveringsmengeling. De laatste drie voerbeurten weer Beijers Premium. Dit is de basis voor de vitesse en midfondvluchten. 

Voor de dagfondvluchten worden zowel doffers als duivinnen vanaf dinsdagmorgen bijgevoerd met Energie Plus van Versele Laga of Energie Extra van Beijers. 

Natuurlijk ook om de paar dagen grit/roodsteen. Verder bij thuiskomst electrolieten met honing in het water en 2 x per week Sedochol met biergist+bakkersgist over het voer. In de periode van de dagfond- en tussenliggende vitesse- en midfondvluchten wordt bovendien 2 x per week Zell Oxygen van Herbots over het voer gegeven. 

De jonge duiven krijgen de eerste 2 maanden na het afzetten kweekvoer en daarna een lichte jongeduiven mengeling.

Voermethode vanaf 2010

Vanaf 2010 is geheel overgeschakeld op voer van Versele Laga Plus IC met korrel.

Tijdens de vitessevluchten van zondag t/m dinsdag Gerry Plus. Op woensdag half Gerry Plus / half Champion Plus. Vervolgens op donderdag tot de ochtend van de inkorfdag volledig Champion Plus.

Tijdens de midfondvluchten wordt vanaf 350 km bij 2 nachten maand een dag eerder begonnen met volledige vliegmengeling Champions Plus.

Tijdens de dagfondvluchten en de tussenliggende midfondvluchten wordt alle dagen uitsluitend Champions Plus gevoerd. Daarnaast vanaf dinsdag tijdens de avondvoerbeurt extra Energie Plus.
Vanaf dinsdag wordt bij de avondvoerbeurt een kleine hoeveelheid lijnolie door het voer gemengd met een aanvullend middel met carnitine en creatine. 

Op de avond van thuiskomst (in de regel op zaterdagavond) en de volgende morgen krijgen de duiven Champions Plus met geconcentreerd eiwitpoeder. Dit helpt heel goed voor een vlot herstel.

Tijdens de wintermaanden wordt aan het water dagelijks een concentraat van knoflook, ui en citroen toegevoegd.

Medische begeleiding

De medische begeleiding bestaat uit een preventieve 18 daagse kuur (trimetoprimsulfa) tegen paratyphus in oktober/november. Tijdens de kweekperiode, als de duiven enkele dagen zitten te broeden, wordt een 6 daagse kuur met rodinazole 10% tegen trichomoniase gegeven.

Gedurende het vliegseizoen wordt niet preventief gekuurd. Wel krijgen de duiven van tijd tot tijd een geelcapsule (van drs. Nanne Wolff) of een Magixtablet (van drs. Henk de Weerd) opgestoken. Op dinsdag en woensdag wordt in de week van de dagfondvluchten een zgn. fondcapsule ter stimulering van de vetverbranding gegeven.

 

   
© Bram Scherpenzeel