Bourges 07-07-2018 - Het is dat ik niet snel superlatieven gebruik, maar de sectorale vlucht uit Bourges was echt zwaar. Om niet te zeggen loodzwaar. Al vroeg gelost om 6.50 uur bij een wolkenloze hemel bij - toen al - 18 graden en een zwakke NO-wind vertrokken 16.344 duiven richting Nederland waar onderweg de temperatuur en wind alleen maar zou toenemen.

Met de snelheden van de al gearriveerde midfondvluchten als houvast zouden de snelste duiven van Bourges misschien 1200 m/pm halen, zo was mijn verwachting. Dat dit nog wat te optimisch was gaven de eerste meldingen van de kortste afstanden aan waar 1181 meter gehaald werd.

Samen met teamgenoot jonge duiven Freek Wagenaar stonden we op de verwachte tijd de verre omtrek in zuidelijke richting af te turen, toen plotseling een blauwband doffer op de klep knalde. Het bleek de 'Teletekst 062' te zijn, een 3 jarige duif die als 3e getekende de mand in was gegaan. Het constateersysteem gaf aan 16.37.14 uur. Ruim een minuut later kwam nummer 2. Het was jaarling doffer 'René' die ook 14 dagen terug op Chateaudun al een nette prijs had gevlogen.

Op de website van Steeds Verder bleken er nog duiven gemeld, zodat er een grote kans was dat er weer een 1e in de vereniging behaald zou zijn evenals op Pithiviers en Gien. En inderdaad, in de verenigingsuitslag werd het zelfs een drievoudige overwinning met op plaats 3 de 'Kleine 262' een 5 jarige doffer die als 1e getekende was meegegaan naar Bourges.

Opnieuw bewees de 'Teletekst 062' die 4 weken terug van Gien een 5e plaats van GOU Noord wist te behalen, dat hij onder zware omstandigheden met kopwind tot topprestaties in staat is. Deze 3 jarige doffer is van vaderskant een 100% Ferry van Loo duif, een formidabele kweekduif die meerdere uitmuntende duiven, w.o. 2 teletekstduiven voortbracht. De moeder van de winnaar is kweekduivin '916' o.a. ook moeder van de 'Meluni', die als jonge duif in 2016 bij Freek al een eerste regionaal op derbyvlucht Melun vloog. De '916' is nog een kleindochter van mijn beste dagfondduif ooit de 'Lance'.

De tweede aankomst was de bonte jaarlingdoffer 'René', zoon van de 'Witwang' die uit stamdoffer 'Bartoli 154' komt. Van moederskant stamt de 'René' af van een zus van de winnaar van deze Bourges. De moeder van 'René' is dus een directe zus van de 'Teletekest 062'!  Hier wordt weer getoond dat deze bloedlijn meerdere duiven geeft die tot topprestaties in staat zijn onder zware omstandigheden. 

Evenals de voorgaande dagfondvluchten was ook deze Bourges een zeer pittige vlucht met een prima uitslag. Met 9 duiven mee werd het in de vereniging: 1,2,3,5. In de Kring tegen 355 d.: 4,5,14,33 en in de Regio tegen 947 d.: 13,15,42,95.

 

   

Laatste nieuws  

Team Freek Wagenaar ook in 2018 zeer succesvol

Met een 1e plaats onaangewezen en 3e aangewezen in Kring 6 van Regio Noord-Oost lieten de jonge duiven zich weer van hun beste kant zien. En Freek als kundig manager niet minder.

Lees meer...

'De Kast' via Breda thuis van Chateauroux

Van de laatste dagfondvlucht Chateauroux strandde de geroutineerde '226' in Breda. Zondagmiddag kreeg ik een telefoontje. De man aan de lijn vertelde dat er een duif bij zijn buurvrouw in de kamer zat. De duif was erg mak, maar toen buurvrouw hem wilde pakken

Lees meer...

TeleTekstduiven Gien beide taartduiven

Sommige liefhebbers zijn van mening dat duiven in hun geboortejaar goed opgeleerd moeten worden en veel vliegervaring moeten opdoen. Met deze stelling ben ik het in zoverre wel eens dat een gedegen leerschool als jonge duif grote voordelen heeft, echter dat het ook anders kan bewezen de eerste 2 aankomsten van Gien afgelopen zaterdag.

Lees meer...
   
   
© Bram Scherpenzeel