Chateauroux 21-07-2018 - Nationaal-sectoraal Chateauroux werd een zware. Niet alleen de hoge temperaturen, maar ook gebieden met lage bewolking en soms forse buien waren obstakels waar de duiven onderweg mee te maken kregen. Door het niet inzetten van onze favoriete duif 'De Gieniale' die dit jaar nog niet gemist had en op Gien een 1e Teletekst vloog was het extra afwachten of er op deze laatste officiele dagfondvlucht een vroege duif gedraaid zou worden.

Gelost bij een lichte ZW wind vertrokken de ruim 27.000 duiven klokslag 7.20 uur naar alle streken in Nederland. De wat latere lossing had te maken met een gebied met lage bewolking en nevel die enkele tientallen kilometers ten noorden van Chateauroux aanwezig was. Op de losplaats was het helder en zonnibng weer, maar niet voor niets kon er om 6.45 uur of 7.00 uur nog niet gelost worden. Waarschijnlijk hebben de duiven op hun terugweg, waarbij vanaf Belgie de wind uit het NW waaide, nog wel hinder gehad van deze weersomstandigheden.

Via de meldingen bij Compuclub kon goed gevolgd worden wanneer en waar de eerste duiven gevallen waren. Bij afdeling GOU kwamen de vroegste meldingen binnen bij ruim 1260 mpm. Dan wordt het spannend. Hoe laats zou de eerste in Twello aankomen?

Enkele minuten voor 17 uur verscheen een blauwband doffer boven het hok, maar ja ... welke? Na een rondje in glijvlucht was te zien dat het de 'Kleine 262' moest zijn een geroutineerd 5 jarig doffertje die als 2e getekende de mand in was gegaan. Toen er geen 'piepje' gehoord werd en de duif al in het hok was bleek dat de duif niet was geconstateerd. Zeker bij een eerste duif is dat balen! Gelukkig verscheen toen de duif over de antenne werd gehaald wel het bekende signaal met als contateertijd 16.58.51 uur.

De 'Kleine 262', een duif die vrijwel nooit mist, leverde hiermee weer een prachtige prestatie. In zijn loopbaan is hij vanaf 2014 tot nu toe 18 x meegeweest op de dagfond en vloog daarvan niet minder dan 17 x prijs 1:4. Zijn beste jaar was vorig jaar 2017 toen hij zowel van Gien als van Chateauroux een 1e in de vereniging vloog. Dit jaar ging hij alle keren mee op alle 5 dagfondvluchten en vloog nu voor de 5e maal prijs.

Met deze prestatie zorgde hij er voor dat het kampioenschap dagfond in de vereniging opnieuw (ruimschoots) werd behaald.

 

 

   

Laatste nieuws  

'De Kast' via Breda thuis van Chateauroux

Van de laatste dagfondvlucht Chateauroux strandde de geroutineerde '226' in Breda. Zondagmiddag kreeg ik een telefoontje. De man aan de lijn vertelde dat er een duif bij zijn buurvrouw in de kamer zat. De duif was erg mak, maar toen buurvrouw hem wilde pakken

Lees meer...

TeleTekstduiven Gien beide taartduiven

Sommige liefhebbers zijn van mening dat duiven in hun geboortejaar goed opgeleerd moeten worden en veel vliegervaring moeten opdoen. Met deze stelling ben ik het in zoverre wel eens dat een gedegen leerschool als jonge duif grote voordelen heeft, echter dat het ook anders kan bewezen de eerste 2 aankomsten van Gien afgelopen zaterdag.

Lees meer...

Pluim voor teamgenoot Albert Hendriksen

Tijdens mijn plotselinge ziekenhuisopname eind februari stond Albert ogenblikkelijk en zonder aarzelen klaar om mijn duiven te verzorgen. Ruim 2 maanden lang heeft hij de hokken schoongemaakt, de kweek in banen geleid en de duiven dagelijks van al het nodige voorzien. Zonder zijn hulp was het kweek- en vliegseizoen 2018 geheel in duigen gevallen.

Ook op deze plaats wil ik Albert als teamgenoot en duivenvriend heel erg bedanken voor zijn dagelijkse gang naar de hokken en de uitmuntende verzorging!

   
   
© Bram Scherpenzeel